Синед

Европейска програма по кинообразование CinEd

 

Целта на проекта CinEd е да представи богатството на европейското кино пред деца и младежи на възраст от 6 до 19 години, развивайки техните критични и аналитични умения, както и познанията им относно кинематографичните техники и език на киното.

CinEd се посвещава на мисията за адекватно предаване на седмото изкуство като културен обект и предпоставка да анализираме света чрез него. За тази цел, създадохме обща педагогика на базата на колекция от европейски филми, избрани от държавите партньори по проекта. Подходът, който сме избрали е адаптиран към нашата епоха, белязана от бързи, рeзки и продължителни промени в начина, по който виждаме, получаваме, разпространяваме и продуцираме образи. Днес наблюдаваме образите през множество екрани: от най-големия – този на кинозалите  – до най-малките (включително тези на мобилните телефони), минавайки разбира се през телевизията, компютрите и таблетите. Киното е все още младо изкуство, но смъртта му бе предричана няколко пъти: ясно е, че тя така и не се е случила.

В България, проектът поставя началото на нова културно-образователна практика, която започва да се прилага от български учители и професионалисти в областта на киното и културата. Организиран в сътрудничество с Френския институт (централата в Париж) и партньорски организации от България, Румъния, Италия, Испания, Португалия, Чехия, Финландия, тази инициатива е насочена към: 1. подобряване на визуалната култура на деца и ученици във възрастовата група 6-19 години; 2. улесняване на достъпа до качествени културни продукти от областта на киното и 3. популяризиране на българските и европейските съвременни филми сред най-широка младежка аудитория. Филмите от колекцията са също така подходящи за обогатяване програмите по изучаване на чужди езици в специализирани паралелки.

Преди всяка прожекция се състои кратко представяне на филма и автора, а след прожекцията – дискусия с учениците и екипа на Синед България.

Ралица Асенова

Живееща между България и Франция, магистър по кино от Сорбоната и „Управление на културни проекти” от Института за европейска науки в Париж, Ралица Асенова е координатор на програмата по кинообразивание „Синед” за България, както и създател и главен организатор на фестивалите „Срещи на младото европейско кино” в София и Дните на българското кино в Париж. Създател на сдружение „Арте Урбана Колектив”.

Василена Василева

Киновед (изучавала е кинознание в НАТФИЗ и в University of  Stirling – Великобритания), сценарист („Откраднат живот”) и ментор в множество програми за младежи, свързани с киното и другите изкуства. От януари 2017г. е част от екипа на „Синед” за България, провеждайки прожекции с ученици и обучения за учители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ФЕСТИВАЛНА КИНОАКАДЕМИЯ

Единствен за територията на Варна свободнодостъпен образователен киноклуб/платформа, основаващ се на трансгранично сътрудничество между млади киноспециалисти от ЕС, участници в престижни филмови форуми.